Ανατολή της Έλλης Παπαδημητρίου |15 & 16 Ιουλίου, Αρχαιολογικός χώρος Μυκηναϊκής Ακρόπολης Τίρυνθας – Ώρα Έναρξης: 21:00
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Μικρασιατική καταστροφή και στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στις 15 και 16 Ιουλίου θα ανέβει η παράσταση «Ανατολή» της Έλλης Παπαδημητρίου, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο, ένας φόρος-τιμής στην ιστορική μνήμη.
Η παραγωγή ανοίγει την αυλαία των εκδηλώσεων και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η «Ανατολή» της Έλλης Παπαδημητρίου είναι μια θεατρική σύνθεση σε ποιητικό λόγο, που εξιστορεί τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή του 1918-1922: νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή. Οι πρόσφυγες που μπόλιασαν την Ελλάδα με τον πολιτισμό τους.
Η Έλλη Παπαδημητρίου (1906-1993), γεννημένη στη Σμύρνη από αστική οικογένεια, σπούδασε γεωπονική στην Αγγλία και καθώς δεν μπορούσε να επιστρέψει στη γενέθλια γη, ήρθε στην Αθήνα όπου και πέθανε σε μεγάλη ηλικία… Υπήρξε μια σπουδαία Ελληνίδα που συνέδεσε τη ζωή και τη μοίρα της με την προσφυγιά. Άρχισε να ασχολείται με τους πρόσφυγες το 1923 καταγράφοντας τις ιστορίες τους, γεγονός που επηρέασε ολόκληρο το ποιητικό και θεατρικό της έργο. Είχε ένα γνήσιο ενδιαφέρον για τον λαϊκό πολιτισμό, ενώ αφιέρωσε όλες της τις δυνάμεις στην στήριξη και αποκατάσταση των προσφύγων.
Έπεισε τους Μέλπω και Οκτάβιο Μερλιέ να συγκεντρώσουν αφηγήσεις προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, θέτοντας τα θεμέλια του σημερινού Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. Η ίδια έκανε εκατοντάδες τέτοιες καταγραφές ήδη από τη δεκαετία του 1930, κάτι εξαιρετικά πρωτοποριακό για την Ελλάδα τότε. Συνέχισε το ίδιο με μαρτυρίες από την Κατοχή και τον Εμφύλιο. Έγραψε τον «Κοινό Λόγο» και την «Ανατολή», βασισμένη σε αυτές τις μαρτυρίες. Δεν θέλησε να παντρευτεί ποτέ, ούτε να κάνει παιδιά. Είχε μια ελευθεριάζουσα ζωή, σε όλα τα επίπεδα…
Η «Ανατολή», παρουσιάζεται για πρώτη φορά σκηνοθετημένη, τιμώντας τη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια σκηνικού χώρου, κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου
Φωτισμοί: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Επιστημονική σύμβουλος: Ιωάννα Πετροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αγγελική Τόμπρου
Μουσικός επί σκηνής: Tάσος Μισυρλής
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης