Quantcast
Channel: Ιστορία – ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 628

Ευαγγελία Παρχαρίδου, «Τα Οθωμανικά Κτίσματα στο Ναύπλιο», Ερευνητική εργασία, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ξάνθη, 2013

$
0
0

Ευαγγελία Παρχαρίδου, «Τα Οθωμανικά Κτίσματα στο Ναύπλιο», Ερευνητική εργασία, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Ξάνθη, 2013.


 

 

Η παρούσα εργασία, αποτελεί το προϊόν μιας μελέτης εμβάθυνσης στην αρχιτεκτονική των οθωμανικών κτισμάτων της πόλης του Ναυπλίου. Το χρονικό ανάπτυγμα της διεύρυνσης που επιχειρείται εκτείνεται από την έναρξη της πρώτης οθωμανικής κυριαρχίας στην Πελοπόννησο το 1715 μέχρι το Μετεπαναστατικό Ναύπλιο του Καποδίστρια, αλλά και τη σημερινή εποχή. Εξετάζετε η μετάβαση από την ελληνική στην οθωμανική πόλη, όσον αφορά τα κτήρια και κατ’ επέκταση τη δομή της, καθώς και η μορφή και η κατάσταση των εναπομεινάντων κτηρίων στη σημερινή πραγματικότητα.

 

Άποψη του Αγίου Γεωργίου. Προέλευση εικόνας: Γεωργόπουλος Δ. Χ., «Μνημεία στη ροή του χρόνου – Ναύπλιο 1996», εκδόσεις Αίθουσας Τέχνης Ναυπλίου, Ναύπλιο, 1996.

Άποψη του Αγίου Γεωργίου. Προέλευση εικόνας: Γεωργόπουλος Δ. Χ., «Μνημεία στη ροή του χρόνου – Ναύπλιο 1996», εκδόσεις Αίθουσας Τέχνης Ναυπλίου, Ναύπλιο, 1996.

 

Στην προσπάθεια να υπάρξει μια όσο το δυνατόν αναλυτικότερη θεώρηση του αντικειμένου, παρουσιάζεται αρχικά μία γενικότερη κατάσταση του τουρκοκρατούμενου Ναυπλίου, η οποία χωρίζεται σε δύο μέρη, από το 1540 μέχρι 1686 και από το 1715 μέχρι το 1822, καθώς ενδιάμεσα παρεμβάλλεται μια περίοδος Ενετοκρατίας.

 

Εσωτερικός χώρος της Καθολικής Εκκλησίας  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ναύπλιο.

Εσωτερικός χώρος της Καθολικής Εκκλησίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Ναύπλιο.

 

Στη συνέχεια, εξετάζεται η αρχιτεκτονική καθενός από τα μνημεία που διατηρούνται μέχρι και σήμερα στο Ναύπλιο, καθώς και οι αλλοιώσεις ή μετατροπές που έχουν αυτά υποστεί τα τελευταία χρόνια. Επίσης, παρουσιάζεται μια γενική εικόνα των οθωμανικών κατοικιών, όπως έχουν καταγραφεί από περιηγητές εκείνων των χρόνων, αφού αυτές υπέστησαν αρκετές αλλαγές επί Καποδίστρια, αλλά και κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Τέλος, παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό κάθε διασωθέντος κτίσματος και επεξήγηση κάποιων όρων.

Για την ανάγνωση της εργασίας της κας Ευαγγελίας Παρχαρίδου πατήστε διπλό κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: Τα Οθωμανικά Κτίσματα στο Ναύπλιο

 


Filed under: Πανεπιστημιακές εργασίες – Διδακτορικά Tagged: Argolikos Arghival Library History and Culture, Αρχιτεκτονική, Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευαγγελία Παρχαρίδου, Ιστορία, Ναύπλιο, Οθωμανικά Κτίσματα, Πανεπιστημιακές εργασίες, Πολιτισμός, Ψηφιακές Συλλογές, Ottoman Buildings

Viewing all articles
Browse latest Browse all 628

Trending Articles