Quantcast
Channel: Ιστορία – ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 629

Εργαστήριο «Επιστήμη και Θρησκευτικότητα στις ελληνόφωνες περιοχές, αλλά και πέρα από αυτές (17ος-20ός αιώνας)»

$
0
0

Εργαστήριο «Επιστήμη και Θρησκευτικότητα στις ελληνόφωνες περιοχές, αλλά και πέρα από αυτές (17ος-20ός αιώνας)» | 8 και 9 Φεβρουαρίου 2025 – Ναύπλιο


 

Harvard

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard και το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ανακοινώνουν την παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στο νέο εργαστήριο «Επιστήμη και Θρησκευτικότητα στις ελληνόφωνες περιοχές, αλλά και πέρα από αυτές (17ος-20ός αιώνας)».

Στο εργαστήριο αυτό, θα συζητήσουμε πώς η μελέτη της φύσης και η πρακτική της θρησκείας ήρθαν σε επαφή, από τον 17ο μέχρι και τον 20ο αιώνα. Στερεοτυπικά, οι Φυσικές Επιστήμες ταυτίζονται με τον ορθολογισμό, ενώ η θρησκεία με το δόγμα. Σε αντίθεση με τις στενές αυτές ερμηνείες, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την πολυπλοκότητα των τρόπων με την οποία έχουν αλληλεπιδράσει δυο τόσο σημαντικές εκφάνσεις του ανθρώπινου πολιτισμού.

Στις συναντήσεις μας θα ακολουθήσουμε την ιστορική διαδρομή της σχέσης τους στους ελληνόφωνους πληθυσμούς, αλλά και στην ευρύτερη Ευρώπη. Η συζήτηση θα μάς οδηγήσει από τον Γαλιλαίο μέχρι τον Σπούτνικ και από τον Καζαντζάκη μέχρι τον Νεύτωνα.

Το εργαστήριο θα συντονίσει ο Κώστας Ταμπάκης, Κύριος Ερευνητής στον Τομέα Νεοελληνικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί 8 και 9 Φεβρουαρίου 2025, 11:00 πμ-3:00 μμ, στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος στο Ναύπλιο, και είναι ανοικτό σε όλους/ες (περιορισμένος αριθμός θέσεων). Η επιλογή των συμμετεχόντων/ουσών θα γίνει από τον ακαδημαϊκό συντονιστή του εργαστηρίου.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται έως 20 Ιανουαρίου 2025.

Όλοι/ες οι αιτούντες/ούσες θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2025 με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την εξέλιξη της αίτησής τους. Οι συμμετέχοντες/ουσες χρειάζεται να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και θα ενημερωθούν για τη συμμετοχή τους και σχετικές φόρμες που θα χρειαστεί να υποβάλουν.

Για διευκρινίσεις σχετικά με το εργαστήριο και τη διαδικασία των αιτήσεων μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά (10:00 π.μ.-5:00 μ.μ.) στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (27520 47040).

 

Θεματικοί άξονες – δομή του εργαστηρίου

 

  • Η προσέγγιση του θέματος θα δομηθεί πάνω στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
  • Θρησκεία και Επιστημονική Επανάσταση
  • Η πρόκληση του Νεοελληνικού Διαφωτισμού
  • Ο άνθρωπος στην επιστήμη και την θρησκεία
  • Αθεΐα και επιστήμη

Ο συντονιστής θα παρουσιάσει τις παραπάνω θεματικές, δίνοντας έμφαση στα πεπραγμένα επιφανών μορφών όπως ο Γαλιλαίος και ο Νεύτωνας, και αναδεικνύοντας τη σχέση με την τέχνη και την φιλοσοφία της εποχής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αξιοποιηθούν πίνακες, φωτογραφίες, και άλλες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις. Ο σκοπός είναι οι συμμετέχοντες/ουσες να λάβουν ενεργά μέρος στον διάλογο. Τέλος, στο εργαστήριο θα γίνει προβολή εξειδικευμένων ντοκιμαντέρ και μετέπειτα συζήτηση πάνω σε αυτά.

 

Στόχοι

 

Οι συμμετέχοντες/ουσες στο εργαστήριο αναμένεται να: εμβαθύνουν στην πολυπλοκότητα των τρόπων που ήρθαν σε επαφή επιστημονικές και θρησκευτικές πρακτικές, κατανοήσουν τη σημασία της ιστορικότητας της θρησκείας και της επιστήμης για την εξέταση της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης, να μάθουν για τους τρόπους που η αθεΐα συνυφάνθηκε πολιτισμικά και κοινωνικά με την μελέτη της φύσης, να εξετάσουν κριτικά τα πιο σημαντικά επεισόδια «σύγκρουσης» μεταξύ θρησκείας και επιστήμης, να συζητήσουν για τις σχέσεις θρησκείας και επιστήμης στον ελληνόφωνο χώρο, με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα.

Ημερομηνίες: 8-9 Φεβρουαρίου 2025, 11:00 π.μ.-3:00 μ.μ.

Διοργάνωση: Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙΙΕ/ΕΙΕ)

Περίοδος αιτήσεων: 2 Δεκεμβρίου 2024-20 Ιανουαρίου 2025

Ακαδημαϊκός συντονισμός:  Κώστας Ταμπάκης (Κύριος Ερευνητής, Τομέας Νεοελληνικών Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών)

Συντονισμός δραστηριότητας: Mατίνα Γκόγκα (ΚΕΣ)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 629

Trending Articles